پیامدهای شیوع اخبار جعلی در جامعه
پیامدهای شیوع اخبار جعلی در جامعه چیست؟
از جمله پیامدهای اخبار جعلی می توان به خدشه دار شدن اعتماد عمومی، امنیت و روان عمومی جامعه اشاره کرد. تحقیقات نشان می دهد که: «اخبار جعلی می تواند جایگاه منابع اصلی خبر را متزلزل و چرخش صحیح اطلاعات را مختل کند؛ موضوعیت و کارآمدی نظام های انتخاباتی را زیر سؤال ببرد؛ به آبرو و حیثیت افراد و مسئولان یک کشور لطمه وارد کند؛ حس ناامیدی و خشونت را در جامعه پراکنده و حتی با ناکارآمد جلوه دادن یک نظام سیاسی، مردم را به ایجاد آشوب و اغتشاش تشویق کند.»
بدون افشاگری و راستیآزمایی مناسب، انتشار سریع اخبار جعلی میتواند تا حد زیادی افکار عمومی را تغییر دهد و جامعه مدرن را تضعیف کند. حتی بدتر از آن، اخبار جعلی می تواند عمداً جعل شود، که منجر به تهدیدات متنوعی برای جامعه مدرن از جمله آشفتگی یا شورش شود. هرچه اخبار جعلی دیرتر فاش و اصلاح شود، به دلیل انتشار سریع، آسیب بیشتری می تواند وارد کند. بنابراین، شناسایی اخبار جعلی در مراحل اولیه، به منظور جلوگیری موثر از خطرات و آسیب های بیشتر، بسیار مهم است.
مطالعه بالماس (2014) نشان داد که ارتباط مثبت غیر مستقیم میان مشاهده اخبار جعلی و احساس ناکارآمدی، بیگانگی و بدبینی نسبت به سیاستمداران وجود دارد.همچنین باستیک (2021) در یک تحقیق میدانی دریافت که اخبار جعلی می تواند اثر ناخوداگاهی در تغییر رفتار ما داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید